Culture + Places

Berninneit

Culture + Places

Berninneit

Location

91-97 Thompson Avenue, Cowes, VIC

Client

Bass Coast Shire Council

Architect

Jackson Clements Burrows

Status

Complete

Awards

William Wardell Prize for Public Architecture, Victorian Architecture Awards 2024

Image Credits

Victor Vieaux Photography

Services

Mechanical, Electrical, Fire Protection, Hydraulics, Specialist Lighting, Acoustics, Vertical Transportation

The redevelopment of the former Cowes Cultural and Community Centre, now named Berninneit, involved replacing the existing centre to bring together the cultural and social aspirations of the community and draw visitors in to showcase the history and culture of the region.

Meaning ‘Gather Together’, Berninneit was delivered throughout the pandemic to become the heart of art, performance, community and culture in Cowes, Phillip Island. A source of civic pride, Berninneit is Bass Coast Shire Council’s most environmentally significant building and is in line with the council’s Climate Change Action Plan.

Designed to Passive House standards, it uses around 75 to 90% less energy than a typical building and boasts an excellent indoor environment quality for all visitors to benefit from. The contemporary design and mass timber construction of this destination building also maximises natural light with double-height spaces and floor to ceiling glazing.

Sitting respectfully amongst the site’s existing vegetation and in keeping with the coastal environment, the two-level centre supports a range of uses that boost community engagement and increase services to the growing population.

While the top floor mostly houses Council staff and the local genealogical society, the centre houses a performing arts space and cinema, gallery, library, historical museum, events spaces and community meeting rooms.

To learn more about the project get in touch:

Director / Innovation and Technology / National Culture + Places Sector Lead

Jon Shally

P: +61 2 8203 5447
M: +61 433 044 741
E: [email protected]

Back to Projects