Commercial + Workplace

110 Maroondah Highway

Location

110 Maroondah Hwy, Ringwood VIC

Client

QIC RE

Architect

Base Building - Fender Katsalidis

Project Manager

Turner & Townsend

Size

14,000sqm

Builder

Maben

Project Value

$130M

Services

Mechanical, Electrical, Fire Protection, Hydraulics, Information + Communication Technology (ICT), Vertical Transportation, Acoustics, Sustainability, Security

Home to the Department of Transport’s new offices and VicRoads new customer services centre, 110 Maroondah Highway is QIC’s latest development in Ringwood. The new 11-storey office tower sits adjacent Eastland and Ringwood Train Station and is a great workplace addition to QIC’s long-term vision for Eastland – to create a vibrant mixed-use town centre for the community of Ringwood.

Designed by Fender Katsalidis, the exceptional commercial space has 360-degree views of the Yarra Valley and surrounds and is complemented by the fantastic retail, lifestyle and hotel offering already available at Eastland.

The 14,000sqm development is also home to the new VicRoads Customer Service Hub which includes a café on the ground floor, a business lounge on the mezzanine and four levels of carpark.  The PCA A Grade offices have interconnected stairs between levels 5-10 and a rooftop terrace with a function space to host 200 people. A traffic management centre, podcasting, television broadcasting and associated critical services are hosted within the office levels.

From concept, QIC set high sustainability targets to deliver an energy-efficient, premium, high-quality environment. As a result, we are very proud to have achieved the first 6-Star Green Star – Interiors v1.2 Design Review rating in VIC and a 5-Star NABERS Office Tenancy commitment agreement for the fitout, plus a 5-Star NABERS Energy Base Building Rating and a 4-Star NABERS Water Base Building rating.

To deliver an office space that is incredibly energy efficient from a heating and cooling perspective but also a visually pleasant and comfortable work environment, extensive work and modelling was put into optimising the design of the façade. This included the use of horizontal shading fins, to find the balance between minimising solar heat gains and maximising natural daylight amenity.

Most of the steel and timber used on the project was ethically sourced through schemes such as the Forest Stewardship Council certification scheme and the World Steel Association’s Climate Action Programme. Indoor air quality has been ensured by using low toxicity paints, sealants, and adhesives.

The development has a 50kW photovoltaic panel array on the roof, maximising the available roof space for onsite energy generation. Through its energy supply, it abates 72 tonnes of carbon dioxide annually that would have been otherwise emitted because of using electricity from the grid. The building reduces its potable water demand with highly water-efficient taps, toilets, urinals, and showers. Additionally, rainwater is captured from the roof and reused for toilet and urinal flushing and irrigation of the green areas on the building’s rooftop.


To learn more about the project get in touch:

Director / VIC Regional Manager

David Zammit

P: +61 3 95211 195
M: +61 425 893 373
E: [email protected]

Back to Projects